Portfolio & Actueel

Zie hieronder ons werk!

Maartje Veenhuis

 

 

 

 

 

 

Uitbouwen verliep nog nooit zo soepel!

De procedures omtrent het aanvragen van een aan- of uitbouw zijn vaak ingewikkeld en kosten een hoop tijd, laat staan energie. Sinds 1 november zijn deze regels versoepeld en kunnen woningbezitters en bedrijven eenvoudiger uitbreiden.

Web van regels

Soms is uw huis gewoon niet groot genoeg. Gezinsuitbreiding, een zaak aan huis, een grotere keuken of gewoon meer woonruimte. Er zijn redenen genoeg om een aan- of uitbouw aan uw woning te willen plaatsen. De praktijk wijst echter vaak uit dat u tegen een web van regels aanloopt, voordat u nog maar een steen hebt gelegd. Dit kan een reden zijn om van de aan- of uitbouw af te willen zien.

Regels versoepeld

Goed nieuws voor iedereen die overweegt een aan- of uitbouw te willen plaatsen. Minister van infrastructuur Melanie Schultz heeft samen met Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, per 1 november de regels omtrent deze woningaanpassing versoepeld. Vanaf deze datum is het zelfs mogelijk zonder vergunning een gebouwtje achter de woning te plaatsen. Dat scheelt een heleboel papierwerk en getouwtrek met het gemeentelijk apparaat.

Toestemming

Naast het versoepelen van de regels voor de aan- en uitbouw van bestaande woningen, mogen gemeenten nu ook sneller en gemakkelijker toestemming geven voor een noodwinkel of noodschool als dit in strijd is met het bestemmingsplan. Deze versoepelde regels zijn tevens goed nieuws voor bijvoorbeeld studenten. Vooral in de grote stad is een chronisch tekort aan studentenwoningen. De nieuwe versoepelde regels maken het mogelijk leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot bijvoorbeeld een studentenflat.

Deze nieuwe regels bieden kansen voor bewoners en bedrijven om op een innovatieve manier en op eigen initiatief woongenot te verbeteren en het ondernemersklimaat te stimuleren.

Bron 1: Van Zeeburg Luimes & Lebbink  makelaars

Bron 2: Rijksoverheid.NL